För er som inte är insatta i 1:a maj traditionerna här i Finland så kan jag berätta att vi brukar dricka mjöd och äta munkar eller struvor. Jag har förberett lite mjöd i kväll som får vara kvar i hinken tills i morgon, när jag häller det på flaskor. Gjorde bara en halv sats nu, när barnen bodde hemma brukade jag göra en 10 l hink, ibland var efterfrågan stor så jag fick göra två satser.
Jag kokade upp 2 l vatten
tog fram en 5 l hink
hällde i 500 g farinsocker (man kan ta 250 strösocker och 250 farinsocker, då blir mjöden lite ljusare)
hällde det kokande vattnet över farinsockret
pressade 2 citroner och tillsatte det
tillsatte ytterligare 2 l vatten
och sist tillsatte jag 1/5 tsk färsk jäst
Nu får det här stå och jäsa (eller vad det gör :) tills i morgon, forts följer...
Jag kokade upp 2 l vatten
tog fram en 5 l hink
hällde i 500 g farinsocker (man kan ta 250 strösocker och 250 farinsocker, då blir mjöden lite ljusare)
hällde det kokande vattnet över farinsockret
pressade 2 citroner och tillsatte det
tillsatte ytterligare 2 l vatten
och sist tillsatte jag 1/5 tsk färsk jäst
Nu får det här stå och jäsa (eller vad det gör :) tills i morgon, forts följer...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar