Powered By Blogger

tisdag 17 juli 2012

Livet har återvänt

Första gången jag hade en underligt och konstig yrselkänsla/illamående/ och allmänt nedstämd känsla var någon gång på -80 talet. Den försvann så småningom och jag tänkte inte mera på den.
Säkert hade jag glömt den när den dök upp igen några år senare.
Ok...den samma yrseln/illamåendet och bla,bla, bla har dykt upp några gånger under årens lopp, hållit i sig ca två veckor, och sedan försvunnit.
Tänkte att det är från nacken det kommer, har alltid haft en känslig nacke.
Säkert är en stor del av problemen från nacken också, men det största problemet är nog kristallerna som inte hålls på plats...


Vad är kristallsjuka?  (Benign paroxysmal)
Kristallsjuka kan drabba alla personer och uppkommer framför allt som yrsel vid lägesändringar och beror på att det har hänt förändringar i balansorganet, att otolitstenarna (som kallas för “kristallerna) har lossnat från sin vanliga plats och hamnat i någon av båggångarna. När allting sitter på sin vanliga plats så är kristallernas uppgift att känna av just lägesändringar. Har de däremot lossnat och hamnat i en av båggångarna så kan man istället känna karusellyrsel och illamående vid rörelse.

Symtomen för kristallsjuka
Symtomen som påvisas är att man känner “karusellyrsel” upp till 15 sekunder när man lägger sig ned, vänder sig i sängen eller sätter sig upp. Rörelserna behöver inte vara hastiga utan man kan även känna yrsel ifall man sakta böjer huvudet framåt eller bakåt i rörelser som liknar en vanlig bockning. När känslan inträffar så kan man ha balanssvårigheter, kunna gå rakt samt svårt att fokusera blicken.

Har haft ett kraftigt "anfall" nu, som hållit på sedan 1 juli, hoppas det tar länge till nästa gång.
Livskvalitén är nog bara uppe i 50 % så länge det håller på :(
Och livet känns väldigt begränsat när yrseln är så kraftig så man inte vet om man kommer sig till
postlådan utan att vingla omkull, eller om man klarar av att cykla till affären...
Nu ska jag testa åksjuketabletter vid nästa anfall, om det skulle hjälpa.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar